SPIRULINA MAGAS VÉRNYOMÁSRA

Spirulina alga Magas vérnyomás ellen

A spirulina hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, melyet nagyban köszönhet esszenciális zsírsavjainak, melyekből szervezetünk prosztaglandint állít elő, ami szabályozza a vérnyomást, és javítja a kapillárisok rugalmasságát. 

A benne lévő gamma linolénsav (GLA) gyulladáscsökkentő, javítja a keringést és mérsékli a vérnyomást. Emellett gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a vérrögök kialakulásának az esélyét. A GLA kedvező hatású a koleszterinszintre is, amivel csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
Egyes kutatások megállapították, hogy a spirulina fokozza a nitrogén-oxid termelést, ami lazítja és kitágítja a vérerek falait, így csökkenti a vérnyomást.

A mexikói Biokémiai Tanszéken készített tanulmány szerint 4,5 gramm spirulina napi fogyasztása a 18-65 éves nők és férfiak között úgy szabályozta a vérnyomást, hogy közben más változás nem volt a vizsgálat étrendjében a vizsgálat 6 hete alatt.
A kutatók úgy vélik, hogy a spirulinában lévő fikocianinnak köszönhetőek a lipidekre kifejtett hatások, mivel ez gátolja a hasnyálmirigy lipáz aktivitását, minek következtében magasabb koncentrációban választódnak ki a trigliceridek a széklettel.

A spirulinában található fikocianinról japán tudósok megállapították, hogy vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. A kutatók szerint ez azért lehetséges, mivel a spirulina mikroalga fogyasztása megfordítja az endoteliális diszfunkciót a metabolikus szindrómában.
Mindehhez szorosan hozzátartozik az is, hogy a spirulina alga képes lehet megakadályozni az érelmeszesedést, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet is.

A The Journal of Nutritional Science and Vitaminology közelmúltban megjelentetett állatkísérletében nyulakat vizsgáltak, amiket magas koleszterintartalmú étrenden tartottak, ami 4 héten keresztül 0,5%-os koleszterint tartalmazott, majd ezután emellett az étrend mellett kaptak 1 vagy 5%-nyi spirulina algát 8 hétig.

A 8 hetes vizsgálat befejeztével a rossz, LDL-koleszterinszintek 26%kal csökkentek az 1%-os csoportban, míg 41%-kal az 5%-os spirulinát kapó csoportban. Mindez azt sugallja, hogy minél nagyobb mennyiségű spirulinát fogyasztunk, annál jobb eredmények érhetőek el. A szérum trigliceridszint és az összkoleszterinszint szintén jelentősen csökkent a vizsgálatban.
A kutatásban a tudósok azt is felfedezték, hogy a spirulina-kiegészítés csökkentette az intimális aorta felületét, ami arra utal, hogy megakadályozhatja az érelmeszesedést és az emiatt kialakuló stroke-ot is.

 

Magas vérnyomással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 
Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre