A SPIRULINA HATÁSAI

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A spirulina hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, melyet nagyban köszönhet esszenciális zsírsavjainak, melyekből szervezetünk prosztaglandint állít elő, ami szabályozza a vérnyomást, és javítja a kapillárisok rugalmasságát. 

A benne lévő gamma linolénsav (GLA) gyulladáscsökkentő, javítja a keringést és mérsékli a vérnyomást. Emellett gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a vérrögök kialakulásának az esélyét. A GLA kedvező hatású a koleszterinszintre is, amivel csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
Egyes kutatások megállapították, hogy a spirulina fokozza a nitrogén-oxid termelést, ami lazítja és kitágítja a vérerek falait, így csökkenti a vérnyomást.

A mexikói Biokémiai Tanszéken készített tanulmány szerint 4,5 gramm spirulina napi fogyasztása a 18-65 éves nők és férfiak között úgy szabályozta a vérnyomást, hogy közben más változás nem volt a vizsgálat étrendjében a vizsgálat 6 hete alatt.
A kutatók úgy vélik, hogy a spirulinában lévő fikocianinnak köszönhetőek a lipidekre kifejtett hatások, mivel ez gátolja a hasnyálmirigy lipáz aktivitását, minek következtében magasabb koncentrációban választódnak ki a trigliceridek a széklettel.

A spirulinában található fikocianinról japán tudósok megállapították, hogy vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik. A kutatók szerint ez azért lehetséges, mivel a spirulina mikroalga fogyasztása megfordítja az endoteliális diszfunkciót a metabolikus szindrómában.
Mindehhez szorosan hozzátartozik az is, hogy a spirulina alga képes lehet megakadályozni az érelmeszesedést, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet is.

A The Journal of Nutritional Science and Vitaminology közelmúltban megjelentetett állatkísérletében nyulakat vizsgáltak, amiket magas koleszterintartalmú étrenden tartottak, ami 4 héten keresztül 0,5%-os koleszterint tartalmazott, majd ezután emellett az étrend mellett kaptak 1 vagy 5%-nyi spirulina algát 8 hétig.

A 8 hetes vizsgálat befejeztével a rossz, LDL-koleszterinszintek 26%kal csökkentek az 1%-os csoportban, míg 41%-kal az 5%-os spirulinát kapó csoportban. Mindez azt sugallja, hogy minél nagyobb mennyiségű spirulinát fogyasztunk, annál jobb eredmények érhetőek el. A szérum trigliceridszint és az összkoleszterinszint szintén jelentősen csökkent a vizsgálatban.
A kutatásban a tudósok azt is felfedezték, hogy a spirulina-kiegészítés csökkentette az intimális aorta felületét, ami arra utal, hogy megakadályozhatja az érelmeszesedést és az emiatt kialakuló stroke-ot is.

Magas vérnyomással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Cukorbetegség

Cukorbetegség

A cukorbetegség és a szív- és érrendszer egészsége szorosan összefüggnek. A spirulina javítja a lipid-profilokat szabályozza a magas vérnyomást, és növeli az erek rugalmasságát.

A spirulina csökkenti a szisztémás gyulladást, ami azért fontos, mivel az inzulinrezisztencia kismértékű szisztémás gyulladással jár együtt. Emellett pozitívan befolyásolja a lipid-profilt, csökkentve a szérum triglicerid szintjét és emelve a HDL-t.
Egy 2001-es tanulmány szerint diabéteszes betegek napi 2 gramm spirulinát fogyasztottak, és ennek hatására javult a glikált-hemoglobinszint és a lipid-profil.

Egy 2005-ös kínai kutatás azt állítja, hogy a spirulina és más gyógynövények kombinációja csökkentette a vércukorszintet, az összkoleszterin-és triglicerid szintet, és javította a HDL-koleszterint diabéteszes állatokban.

Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát, és 45%-a pácienseknek a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták náluk, ha a spirulinát a cukorbetegség tüneteinek mérséklésére veszik be, meglepően jó eredményt lehet elérni.

Egy másik vizsgálatban napi 2 gramm Spirulinát fogyasztottak 2 hónapon keresztül a vizsgált személyek. Ennek hatására jelentősen lecsökkent a korábban magas vércukorszint.
Koreai kutatók azt is bebizonyították, hogy a spirulina alga fogyasztása hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség karbantartásához, segít enyhíteni a cukorbetegséggel együtt járó működési zavarokat.

Egy másik 25 betegen elvégzett random kutatásban minden nap 2 gramm spirulinát adtak a résztvevőknek. A kutatás megállapította, hogy a spirulinát szedő betegeknek alacsonyabb lett az éhomi vércukorszintje és csökkent a glikozilált hemoglobin (HbA1c) szintje, a placebót kapó betegekhez viszonyítva.

A spirulina csökkentette a szérum triglicerid koncentrációt, az összkoleszterint és a kis sűrűségű lipoprotein koleszterint, miközben növelte a nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterint.

Cukorbetegséggel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Vitaminpótlás

Vitaminpótlás

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a spirulina alga tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél és orvosi készítménynél. A spirulina tartalmaz minden olyan anyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van az életben maradáshoz, nem véletlen, hogy a NASA űrhajósainak étrendjében is szerepel az űrutazások előtt és közben ez a mikroalga.
Ráadásul az elképesztően gazdag tápanyagtartalma mellett nincsen sejtmagja, sejtfala és sejthártyája sem, így felszívódása 95% körüli, ami szintén egyedülálló tulajdonsága.

A spirulinában 65-72% közötti a fehérjék mennyisége, ráadásul köztük jelen van mind a 8 esszenciális, azaz létfontosságú aminosav is további 10 nem esszenciális aminosav mellett.
A spirulinában megtalálható számtalan vitamin, köztük a B-vitamin-komplex, a C-, E-vitamin és az A-vitamin provitaminja a béta-karotin is.

A spirulina alga nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is, köztük vasat, káliumot, kalciumot, rezet, cinket, magnéziumot, szelént, foszfort és mangánt is. 
A spirulina mikroalga körülbelül 14%-os fikocianin tartalommal rendelkezik, mely egy olyan fehérje komplex, ami komoly szerepet játszik a daganatellenes küzdelemben is.

A spirulinában lévő nukleinsavak, a DNS és az RNS nélkülözhetetlenek a genetika információk átadásában és tárolásában is.
A spiruliában nagyon sok klorofill található, mely fontos szerepet tölt be a méregtelenítésben, az emésztésben és a belek egészségében, de a vérképzést is jelentősen támogatja többek között.
A spirulina majd 2000 féle enzimet is tartalmaz, melyek például támogatják az emésztést, a sebek gyógyulását és a szervezet regenerálódását is.

Zsírtartalma alacsony, mindössze 7% körüli, ráadásul ezek többsége esszenciális és Omega zsírsav, melyek kifejezetten egészségesek.
A gamma-linolénsav például komoly gyulladáscsökkentő hatású, támogatja az immun- és az idegrendszert is, de a bőr egészségéhez is hozzájárul.
Mindemellett kevés szénhidrát és cukor található benne, így nem emeli meg a vércukorszintet sem.

Allergia

Allergia

A spirulina alga jelentősen támogatja a helyes immunválaszok kialakítását a szervezetben, ezáltal hozzájárul az allergiás reakciók csökkentéséhez is. Ugyanis az allergiás reakciókat és tüneteket leginkább a megfelelő immunválasz hiánya idézi elő.
A spirulináról már bebizonyították antihisztamin képességét is laboratóriumi kísérletek során, ami azért kulcsfontosságú, mivel a hisztamin komoly szerepet játszik az allergiás reakciók kialakulásában a szervezetben.
A spirulinában lévő mangán hozzájárul a hisztamin lebontásához, ezáltal is csökkentve az allergiás reakciók kialakulási esélyét.

Egy 2008-ban augusztusában megjelent tanulmányban a spirulina immunmoduláló hatásáról számoltak be olyan embereknél, akik 16 héten át fogyasztották. A kutatók megfigyelték az IL-6 (interleukin-6) nagymértékű csökkenését, ami azt sugallja, hogy kiegyensúlyozó hatással van az immun változókra.
További kémcsöves, állatokkal és emberekkel végzett vizsgálatok is igazolták ezeket az eredményeket, és ezek alapján feltételezik, hogy a spirulina akár ételallergia ellen is hatékony lehet.

A Marylandi Egyetem Orvosi Központja szerint a spirulina meggátolja az allergiás tüneteket kiváltó hisztamin felszabadulását. 
Journal of Medicinal Food-ban 2005-ben publikált tanulmány szerint a spirulina csökkenti a citokinek szintjét allergiás rhinitis esetén, ami a csökkent autoimmun választ jelzi. Egy új fajta C-fikocianin proteint azonosítottak a spirulinában, ami gátolhatja a hisztamin termelését, mely az allergiás reakciók kialakulásáért felelős.

Számos tanulmány taglalja a spirulina kedvező gyulladáscsökkentő hatásait az olyan allergiás betegségekben, mint például az allergiás rhinitis. A placebo vizsgálatokkal összehasonlítva a spirulina alga hatékonyan csökkenti a viszketést, az orrfolyást, az orrdugulást és a tüsszentést.

Allergiával kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Vashiány, Vérszegénység

Vashiány, Vérszegénység

A spirulina mikroalga talán a világ legjobb vaspótlója, mivel 10 gramm spirulinában 10 mg vas is lehet. Ráadásul a spirulina felszívódása szervezetünkben 95% körüli, vagyis majdnem 100%-osan hasznosul testünkben.

A vas nélkülözhetetlen a vérképzéshez, ám a spirulinában található klorofill is kiemelkedő módon támogatja a vérképzést, mivel molekuláris szinten szinte teljesen megegyezik az emberi vérben található hemoglobinnal. A klorofillban a magnézium, míg a hemoglobinban a vas a középső atom. 

Szervezetünk azonban képes kicserélni a magnéziumot vasra, így vért tud előállítani a klorofillból. 

Továbbá a klorofill nagymértékben dúsítja vérünket oxigénnel is, de a vörösvérsejtek mennyiségét is jelentősen fokozza, akár a duplájukra is, amivel szintén fellép a vérszegénység ellen.
A klorofill javítja a vérkeringés hatékonyságát, ezáltal minden egyes sejtünket vitalizálja. A véredények kitágításával pedig kedvezően befolyásolja a vérnyomást és a szívműködést is.

Vérszegénységgel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Méregtelenítés

Méregtelenítés

Manapság folyamatosan méreganyagoknak tesszük ki szervezetünket, rengeteg féle toxin kerül nap mint nap szervezetünkbe a vízből, az élelmiszerekből, a levegőből vagy a gyógyszerekből. A spirulina alga számos olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek segítik ezeknek a mérgező anyagoknak a szervezetből való kiürülését. Többek között a klorofill, a fikocianin vagy a poliszacharidok is hatékony méregtelenítő képességgel ruházzák fel a spirulinát.

Kutatások szerint a spirulina védi a májat a nehézfémek által kiváltott károsodásoktól, illetve csökkenti a máj gyulladásos betegségeinek kialakulási kockázatát. Továbbá gátolja a zsírok és a trigliceridek májban történő felhalmozódását is.
Japán tudósok kimutatták, hogy a spirulina alga nagymértékben csökkentette a vese toxicitását, amit higany, nehézfémek és 3 féle gyógyszer okozott. 

Más kutatások azt mutatták ki, hogy a spirulinát vagy chlorellát kapó patkányok esetében hetedére csökkent a dioxin mennyisége a kontrollcsoporthoz képest

1994-ben orosz kutatók szabadalommal védték le a spirulina mikroalgát a sugárbetegség miatti allergiás reakciók csökkentése céljából. 270 csernobili gyereknek napi 5 gramm spirulinát adtak 45 napon keresztül, aminek következtében a radionukleidok mennyisége 50%-kal csökkent, és normalizálódott az allergiás érzékenység.

Bangladesi kutatók 24 krónikus arzénmérgezett betegnek adtak 250 mg spirulina kivonatot és 2 mg cinket naponta kétszer, 17 másik betegnek pedig placebót. A vizsgálat végé megállapították, hogy a spirulina-cink kombináció működik, mivel 47%-kal csökkentette az arzén mennyiségét a betegek szervezetében. 

Méregtelenítéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 Bélflóra, Prebiotikum

Bélflóra, Prebiotikum

A spirulina alga a cianobaktériumok  más nevükön a kék-zöld algák családjába tartozik, vagyis tulajdonképpen a spirulina alga maga is egy probiotikum. Ráadásul a spirulina képes növelni más probiotikumok hatékonyságát is.

A spirulina támogatja a szervezet méregtelenítését, csökkenti a gyulladásokat a belekben is, táplálja a jótékony bélbaktériumokat, illetve segíthet a szekréciós immunoglobulin A növelésében, ami javítja a bél egészségét.

Kutatások szerint a spirulina azáltal is segíti a hatékonyabb emésztést, hogy antibakteriális hatásával fellép a gyomorban és az emésztőrendszerben jelentkező problémákért legtöbbször felelős E. coli baktérium és Candida gomba kórokozója ellen. 
A spirulina a hasznos bélbaktériumok szaporodásának támogatásával is mintegy kiszorítja a káros mikroorganizmusokat a gyomorból és a belekből. 

A spirulina támogatja az egészséges, jótékony baktériumokkal túlsúlyban lévő bélflóra kialakítását. A spirulina elősegíti az egészséges laktobacillusok elszaporodását, ezzel támogatja a kiválasztást, az emésztést, illetve enyhíti a székrekedést.
A spirulinában lévő klorofill igen hatékonyan fertőtleníti és tisztítja a bélrendszert, ezáltal hozzájárul annak egészséges egyensúlyi állapotához.

Eddig emberekkel folytatott tanulmány nem jelent meg, azonban állatgyógyászati kutatásokban kimutatták, hogy a lovaknak adott spirulina növelte a Lactobacillusok mennyiségét az állatok szervezetében. A tudósok szerint ez a spirulinában lévő mukopoliszacharidnak tudható be. (forrás: Michael T. Murray: Textbook of Natural Medicine)

Energiaszint növelés

Energiaszint növelés

Ha megvizsgáljuk a spirulina mikroalga kémiai összetételét, akkor nem meglepő, hogy a rendszeresen spirulinát fogyasztóknak rengeteg energiája van. 

A spirulina algában benne van szinte minden élethez szükséges tápanyag, méghozzá a legjobban felszívódó és hasznosuló formában.

Emellett pedig kivételes méregtelenítő képességével hatékonyan tudja eltávolítani a toxinokat, melyek folyamatosan mérgezik, károsítják, leterhelik a szervezetet, ezzel jelentősen csökkentik annak energiaszintjét.

A spirulina kivételesen gazdag tápanyag-tartalommal rendelkezik, melyhez ráadásul 95% körüli felszívódás párosul. Továbbá jelentősen hozzájárul a vérképzéshez, illetve a vér oxigénnel való dúsításához is, mely szintén kulcsfontosságú a magas energiaszint eléréséhez és fenntartásához.

Energiaszinttel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Antioxidáns védelem

Antioxidáns védelem

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek képesek semlegesíteni a szervezet valamennyi sejtjét folyamatosan támadó, károsító szabadgyököket. Ezek az egészségkárosító molekulák megállás nélkül képződnek szervezetünkben például a stressz, a légszennyezettség, az egészségtelen táplálkozás vagy a dohányzás miatt.

Az antioxidáns vegyületek erősítik és segítik az immunrendszert, védelmet biztosítanak a sejtek degeneratív elfajulása ellen, de az öregedési folyamatokat is lassítják.
Az antioxidánsok ezáltal komoly daganatellenes hatással is rendelkeznek, illetve a gyulladások csökkentésében is kulcsfontosságúak a szervezetben.

A spirulina algában számos erős antioxidáns vegyület van jelen, melyek közül kiemelkedik a klorofill, illetve annak egyik prekurzora, a fikocianin

A spirulina a leggazdagabb forrása a béta-karotinnak, a karotinoidok mind a 10 fajtája megtalálható benne, melyek közismerten erélyes antioxidáns anyagok, kiemelten védik például bőrünket is a káros hatásoktól, UV-sugárzástól.
A spirulina további antioxidáns vegyületei közé tartozik az E-vitamin, a tirozin, a vas, a réz, a cink, a mangán, a króm és a szelén is. 

Antioxidáns hatással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 Orrdugulás

Orrdugulás

A spirulina nagymértékben csökkenti az allergiás reakciók kialakulásának esélyét a helyes immunválaszok segítése által. Emellett pedig antihisztamin hatása is van, mely szintén komolyan fellép az allergiás reakciók ellen.

Számtalan tanulmány számol be a spirulina gyulladáscsökkentő hatásairól az olyan allergiás megbetegedésekben, mint az allergiás rhinitis. A placebóhoz képest a spirulina mikroalga eredményesen csökkentette az orrdugulást, az orrfolyást, a viszketést és a tüsszögést is.

A Marylandi Egyetem Orvosi Központja szerint a spirulina alga megakadályozhatja a hisztamin felszabadulását, ami által mérsékli, megelőzi az allergiás tüneteket is. 

2005-ben a Journal of Medicinal Food-ban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a spirulina csökkenti a citokinek szintjét allergiás rhinitis esetén, ami mérsékelt autoimmun választ jelez. Felfedeztek egy újfajta C-fikocianin proteint is a spirulinában, mely akadályozhatja a hisztamin képződését, ami az allergiás reakciók kialakulásáért felelős.

Allergiával kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 Gyulladás csökkentés

Gyulladás csökkentés

A spirulina alga egyik kivételes hatóanyaga a gamma-linolénsav, mely az esszenciális zsírsavak csoportjába sorolható, és rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Esszenciális zsírsavként szervezetünk nem képes azt előállítani, így csak kívülről tudjuk bejuttatni szervezetünkbe. 

A GLA-n kívül még számos erélyes gyulladásgátló anyagot tartalmaz a spirulina, köztük a klorofillt is, mely például nem csak antioxidáns hatású, hanem jelentősen növeli a vérben az oxigénszintet, amivel az egész testben csökkenti a gyulladásokat.

A spirulina elősegíti a gyulladáscsökkentő fehérjék termelését is, amivel szintén testszerte fellép a gyulladások ellen.

A spirulina mikroalga csökkenti a szisztémás gyulladást is, ami az inzulinrezisztencia esetén megfigyelhető jelenség.

Gyulladáscsökkentéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Májproblémák

Májproblémák

A spirulina májvédő képességgel is rendelkezik, mivel kutatások szerint csökkenti a máj gyulladásos betegségeinek kialakulási esélyét, gátolja a trigliceridek és a zsírok májban történő felhalmozódását, illetve védi a májat a nehézfémek okozta károsodásoktól is.

A zsírok májban történő felhalmozódása szorosan összefügg a metabolikus szindrómával, és nagymértékben fokozza a kockázatát a szív- és érrendszeri betegségeknek és az azokban való elhalálozásnak.

Több japán kutatás is kimutatta, hogy a spirulina alkalmazható megelőzési és kezelési céllal is zsírmáj és cirrózis esetén. 1 hónapos spirulina fogyasztás után már egyértelmű pozitív hatásokat észleltek, majd 3 hónap után az optimális állapot visszaállását állapították meg.

Állatkísérletek során elért eredményekből ara következtetnek, hogy a spirulina megvédheti a májat, melyet valószínűleg erélyes antioxidáns erejének köszönhet, illetve annak, hogy nitrogén-oxidot tud szintetizálni és kiválasztani.

Májproblémákkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 Daganatos betegségek

Daganatos betegségek

A tudományos szakemberek a spirulina alga daganatellenes hatóanyagai közé sorolják a fikocianint, a klorofillt és a poliszacharidokat is. A különféle vizsgálatok azt mutatják, hogy a spirulina rákmegelőző tulajdonságai abból fakadnak, hogy a szervezetbe kerülve ez a mikroalga aktiválja az autoimmun elemeket és az ölősejteket, amik ezáltal idejekorán szembe tudnak szállni a kialakulóban lévő rákos sejtelszaporodással.

Egy kínai tanulmány szerint a spirulina alga és a szelén együttese megakadályozta az MCF-7 mellrákos sejtek növekedését.
Laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy a spirulina alga poliszacharidjai helyre tudják állítani azokat a genetikus anyagokat, amik károsodtak a méreganyagok vagy sugárzások miatt.

A spirulinában lévő jelentős mennyiségű fikocianin egy komoly rákellenes hatással rendelkező pigment, ráadásul ez a mikroalga a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), ami erősíti az immunitást, illetve akadályozza a túlzott sejtosztódást. (Paul Pitchford, Healing With Whole Foods, 378. o.)

Alan Keith Tillotson One Earth Herbal Sourcebook című könyvében leírja, hogy a spirulina magas klorofilltartalma lehet az oka annak, hogy miért tudja megakadályozni a rákos kolóniák kialakulását. Azt is leírja, hogy az élelmiszerekben és gyógynövényekben lehet olyan mennyiségű klorofill, amiről farmakológiailag bizonyított, hogy sikeres a rákmegelőzésben.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Központja szerint: „Számos állatokkal végzett és kémcsöves tanulmány azt sugallja, hogy a spirulina fokozza az antitestek, a fertőzés elleni fehérjék és más olyan sejtek termelését, amelyek javítják az immunitást, és segítenek a fertőzések és a krónikus betegségek ellen, mint amilyen a rák."

Mindez egyébként egyáltalán nem meglepő, mivel a tudományos szakirodalomban eddig több mint 70 szakértői véleményt tettek közzé, melyek a spirulina alga ráksejtekre kifejtett hatásait értékelik.

Egy nem régiben megjelent cikkben cseh tudósok rámutattak, hogy a vér koleszterinszintjének szabályozási képességén túl a spirulina gazdag a bilirubin molekulához szorosan kapcsolódó tetrapirrolos vegyületekben, melyek erős antioxidáns és antiproliferatív hatással bírnak.

A kutatók emberi hasnyálmirigy sejteken tesztelve felfedezték, hogy a kezeletlen sejtekkel összehasonlítva a kísérleti terápiák in vitro dózisfüggő módon csökkentették a humán hasnyálmirigy ráksejtek proliferációját. Vagyis lényegében ez azt mutatja, hogy a spirulina fogyasztása természetes rákkezelésként működhet.

Állatokkal végzett kísérletekben kimutatták az algák gátló hatását a szájüregi rákban, míg egy humán vizsgálat azt mutatta ki, hogy képesek a leukoplakia, azaz a szájüregi rák előjele ellen küzdeni. Ezek a kutatási eredmények a Nutrition and Cancer-ben jelentek meg, és azt mutatják, hogy 1 gramm spirulina szájon át történő bevétele 12 hónapon keresztül csökkentette a leukoplakiát a dohányos embereknél. 
Ez volt az első humán vizsgálat, ami megmutatta a spirulina potenciáját a rák kialakulásának megelőzésében.

Memorial Sloan Kettering  szerint az állatkísérletek arra utalnak, hogy a spirulinának kemo- és radioprotektív hatása van. Egy 2001-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a Spirulina platensis poliszacharidjai állati alanyok esetén kemo-védőszerként hatottak, ami azt jelenti, hogy úgy tűnik, képes megvédeni a szervezetet a kemoterápia mellékhatásairól vagy minimalizálni azokat. 
Ráadásul úgy tűnik, hogy sugárzásvédő képességgel is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy megvédhet a sugárkezelés egészségkárosító hatásaitól is. A tanulmány arra utal, hogy a rákterápia lehetséges kiegészítőjeként alkalmazható. 

Rákkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Vese működés

Vese működés

A spirulina alga főként a benne található klorofillnak köszönhetően hozzájárul a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztőrendszer, a nyirokrendszer, illetve a vizeletkiválasztó rendszer, így a húgycső, a hólyag és a vesék alapos méregtelenítéséhez is. Ezáltal a spirulina képes javítani a vesék állapotán, és fokozni a működési hatékonyságukat.

A vesebetegség mutatója a vese karbamid nitrogén és a vér kreatinin szintje. A spirulina adagolása az étrendhez jelentősen képes csökkenteni mind a kettő mutató szintjét, ezáltal hatékonyan tud javítani a vesék állapotán.

Veseműködéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Immunerősítés

Immunerősítés

A spirulina rengeteg nélkülözhetetlen tápanyaggal látja el a szervezetet, különösen az ásványi anyagok, a mikroelemek és a fehérjék pótlásában jeleskedik. A spirulina fehérjetartalma akár 60-70%-os is lehet, ráadásul ezek minősége is kiemelkedő. 
A spirulina emellett komoly gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírus- és fertőzésellenes hatással is rendelkezik, de jelentősen támogatja az antitestek és a sejtek újraképződésnek folyamatát is.

A spirulina hozzájárul a vörös- és fehérvérsejtek termeléséhez is, amivel komoly immunerősítő hatást fejt ki. A méregtelenítési funkciók fokozásával szintén tehermentesíti az immunrendszert, s így növeli a hatékonyságát.
A spirulinában lévő zsírsavak, klorofill, króm és szelén segítségével pedig a spirulina javítani tud a sejtanyagcserén is.

Kémcsöves vizsgálatokban a spirulina aktivitást fejtett ki az influenza és a herpesz vírusa ellen is. Számtalan állatokkal és kémcsővel végzett kutatás utal arra, hogy a spirulina támogatja a gyulladáscsökkentő fehérjék, az antitestek és más sejtek termelését, amik erősítik az immunitást, illetve védelmet biztosítanak a fertőző és krónikus betegségekkel szemben.

Immunerősítéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre